Ryhmä vankeja karkaa Stalinin vankileiriltä Siperiassa, mutta piikkilanka ja vartijat ovat vain esteistä ensimmäinen.
Ryhmä vankeja karkaa Stalinin vankileiriltä Siperiassa, mutta piikkilanka ja vartijat ovat vain esteistä ensimmäinen. Leirin epäinhimilliset olosuhteet vaihtuvat armottomiin luonnonoloihin ryhmän vaeltaessa Yakutskin erämaiden, Gobin aavikon ja Himalajan vuoriston yli tuhansien kilometrien päähän Intiaan. Nälkä, jano ja pelko kiinnijäämisestä ovat alati läsnä miesten pyrkiessä kohti turvapaikkaa.
Slavomir Raviczin kiisteltyyn romaaniin "The Long Walk" (1956) perustuva elokuva mykistää mahdottomuuksia uhmaavalla mittakaavallaan ja komeilla maisemillaan, mutta myös hahmot heräävät ykköslistan näyttelijöiden avustuksella henkiin. Selviytymistaistelun yksityiskohdat vaikuttavat niin ikään uskottavilta, mutta se onko pakotarina totta tai kenen tarina se lopulta on on asetettu kyseenalaiseksi. BBC:n toimittajan
selvitetty" target="_blank">http://news.bbc.co.uk/2/hi/6098218.stm">selvitettyä asia hän tuli siihen tulokseen että Ravicz on kyllä kokenut Gulagin kauheudet, mutta ei ainakaan itse olisi voinut tehdä kuvaamaansa matkaa. Vastaavanlaisia pakokertomuksia on kuitenkin kerrottu lukuisia, joten on mahdollista ettei romaani ole kovin kaukana totuudesta.
Jim Sturgess pakoryhmän vaatimattoman itsevarmana pomona, Ed Harris väärään maahan eksyneenä hiljaisena amerikkalaisena, Colin Farrell venäläisenä pikkukonnana ja Saoirse Ronan mukaan lyöttäytyvänä pikkutyttönä tekevät kaikki hyvät suoritukset tehdessään uskomattomasta mahdollista. Suurimman haasteen edessä on Saoirse Ronan, jonka hahmon uskottavuus on kovimpien haasteiden edessä, mutta niin vain hänkin löytää perustellun paikkansa letkassa. Heikommalla näyttelijäkaartilla tai vähemmän yksityiskohdistaan tarkalla ohjauksella tästä olisi helposti tullut naurettava yli-ihmiskertomus. Nytkin elokuvamittaan puristettu taival on paikoin vaarassa jäädä hieman trivialisoiduksi luontoretkeksi, mutta uskottavien yksityiskohtien ja tyhjänpäiväisyyksiä välttävän toteutuksen ansiosta seikkailu pysyy elämänmakuisena. Näyttävä ja uskoa mahdottomuuksien voittamiseen luova elokuva on kaikessa vähäeleisyydessään vaikuttava elämys.
Jäsentynyt kuva elää luonnonolojen mukana olipa sitten kyse Siperian lumimyrskyistä ja lopputtomasta metsästä tai Gobin aavikon paahteesta. Yksityikohtaisempaa toistoa ei kaipaa, sillä lievä karheus ja paahtuneisuus vain lisää tällä kertaa tunnelmaa. Tehokkaan yksinkertainen ääniraita raportoi tapahtumat realistisen dokumentaarisesti ja liki musiikitta, vaikka myös teemamusiikki on hieno. Häviötön DTS-HD Master Audio -ääniraita täytyy muistaa valita erikseen, muutoin ääneen pääsee perinteisempi Dolby Digital, joka sekin on kyllä tehtäviensä tasalla.
Ekstroissa harmillisen vaatimaton making of -dokumentti (32 min.) ja sarja erinomaisia poistettuja kohtauksia (20 min.), jotka tuovat mukavasti lisää vankileirielämän kuvaukseen ja myös matkan varrelle, mutta ei riittävästi paon alkumetreille. Ekstrat esitetään HD-muodossa. (IJ)